Gjør bilen klar for påsken

Solen har kanskje kommet på hyppigere besøk i det siste, men det betyr ikke at vinteren er over. Med skiftende værforhold betyr det ekstra utfordringer for både bil og sjåfør. NAF og Viking kommer til å ha hendene fulle i tiden som kommer.

De færreste vil bruke påskebudsjettet på berging og egenandeler til Viking og andre. Et medlemskap i NAF eller lignende kan spare deg for mange sure overraskelser langs veien, men det beste er uansett å forberede bilen slik at du minsker faren for problemer langs veien.
Det finnes en del ting du kan gjøre selv for å forsikre deg at bilen er forberedt. I Haynes sine reparasjonsmanualer som du finner for de fleste biltyper og merker er fullstappet med enkle forklaringer på hvordan du kan vedlikeholde bilen din på en enkel og lettfattelig måte. Millioner av bileiere over hele verden bruker disse håndbøkene daglig for å ta best vare på bilen sin.
Her er noen enkle ting du kan gjøre selv:
1. Sjekk at alle pærer fungerer og hold lykteglassene rene. Å skifte en lyspære er noe de aller fleste klarer på egenhånd
2. Vask vindusviskere og vindusruter med jevne mellomrom. Bruk vaskemidler beregnet på bilruter – husholdningsprodukter kan etterlate et tynt irriterende filmlag.
3. Sjekk vindusviskerne (som er enkle å skifte selv) og spyleveske. Husk å etterfylle spyleveske og bruk helst en type som ikke fryser til is under normale omstendigheter.
4. Minst hver uke og foran lengre turer er det lurt å sjekke lufttrykket i dekkene, ikke glem reservehjulet. Spordybden på vinterdekk må være minimum 3 mm, men for best mulig grep er det ingen dum ide å skifte i god tid før dette.
5. Skal du kjøre mye på snødekte vinterveier kan det være en fordel å ha med seg et par kjettinger eller lignende. På den måten unngår du å bli stående fast i bunnen av bakken alle andre klarer å passere.
6. Sjekk frostvesken på bilen. For best mulig frostbeskyttelse lønner det seg å kjøpe konsentrat som du selv blander ut 50/50 før du heller den på bilen
7. Sjekk batteriet og at batteripunktene sitter godt og ikke er dekket av korrosjon. Bytt batteri før det gamle er helt dødt. De fleste verksteder kan måle effekten på ditt batteri
8. Ha med deg reservedeler. Ekstra sikringer og pærer, Startkabler og kondensfjerner
9. Når du kjører på snø og isføre: Kjør jevnt og forsiktig. Akselerer sakt og styr forsiktig. Hvis du ikke har kjørt på vinterføre på en stund er det ikke dumt å ta en time på en av NAF sine glattkjøringsbaner.
10. Hvis det er kaldt når du skal parkere for natten lønner det seg å parkere med giret i 1. gir og ikke bruk håndbrekket da dette hindrer at håndbrekket fryser fast i låst posisjon.

Om forfatteren

Artikkelen er skrevet for www.bilboken.no som tilbyr reparasjonsmanualer fra Haynes til de fleste biler.

Ett Svar til Gjør bilen klar for påsken

  1. Pingback: Tid for sommerdekk. | Videosiden.com

Har du en kommentar?