Historien bak digitalisering av video del 1

 

Foto: Wikimedia Commons

Utviklingen til den første videoen. Teknologien bak og viktige personer som bidrar til utviklingen av det første videoen, videokameraet og videofremvisning for et større publikum.

Mennesker har gjennom all tid vært opptatt av å ta vare på minner. Det startet så smått med små tegninger på fjellvegger/steinblokker og deretter utviklet det seg ulike skriftspråk. Men både tegninger og historier gir aldri en nøyaktig avbildning av virkeligheten. Gjennom blant annet den industrielle revolusjonen ble det utviklet nye teknologier som ga oss nye muligheter for å ta vare på minner og dokumentere ulike hendelser. Blant de viktigste er video og fotografi.

Video blir beskrevet som fremstilling og gjengivelse av bevegelige fotografiske bilder. Teknologien bak de tidligste filmene ble funnet opp i slutten av 1800 tallet. Den første teknikken som dannet grunnlaget for den første videoen var fotokameraet som ble utviklet tidlig på 1800-tallet. De første bevegelige bildene ble produsert i 1930 årene av blant annet Simon von Stampfer (Stroboscope) i Østerrike. Men det var først i 1877 at vi har det første vellykkede forsøket av å ta fotografi av et objekt i hurtig bevegelse. Da klarte Eadweard Muybridge å ta bilde av en hest som løp. Dette gjorde han med 24 kameraer som var plassert i serie. Hvert kamera ble plassert med et mellomrom på ca 55 cm og ble utløst av en snubletråd som hesten berørte med hovene når den passerte. Dermed fikk han en serie med bilder av en hest som sprang, men dessverre ble ikke bildene helt gode. Først i 1878 etter å ha utvidet eksperimentet klarte Eadweard ta vellykkede bilder av en hest i galopp. Disse kunne han sette etter hverandre og dermed er dette kjent som den første forløperen til dagens video.

 

Den første video fremvisningen

I 1889 fikk William Greene patent på sitt ”Chronophotographic” kamera og skulle kunne ta opp til 10 bilder i sekundet, men på grunn av altfor lav bildefrekvens og til tider stor upålitelighet fra kameraet slo det aldri an. Thomas Edison fant opp blant annet opp fonografen og den første elektriske lyspæren men han var også med på å utvikle et vellykket apparat for filmfremvisning.

For den første som klarte å designe et vellykket apparat var WKL Dikcson. Han arbeid tett sammen med Thomas Edison og patenterte i 1891 ”Kinetograph”. Her ble en serie av bilder tatt og overtrukket til en 35 mm bred gjennomsiktig celluloid stripe. Denne oppfinnelsen ble i midlertidig ingen kommersiell suksess, da den innebar at videoen ble vist i inne i en svart boks som bare en person av gangen kunne se på, dessuten måtte den betraktes igjennom et lite kikkehull.

Det første som fikk kommersiell suksess var Charles Francis Jenkins med sin ”Phantoscope” i 1894, med dette apparatet kunnet Jenkins vise video for et større mengde mennesker. Louis og Auguste Lumiere forbedret teknologien til Jenkis og lagde et apparat som kunne ”fange”, trykke og projektisere video.

De viste videoen for et større publikum i Paris i 1895. Etter dette var det mange som utviklet sin egen type projektorer, dermed var det mange ulike løsninger både når det gjelder bredden og hastigheten på videoen. Det ble i midlertidig vanlig å bruke den 35 mm brede Edison filmen og Lumiere projektsjonshastighet på 16 bilder pr. sekund.

Skriver videre om historien til video og en stadig større digitalisering i neste artikkel.

Om forfatteren

Digitalisering av video

Hvis du vil ha mer informasjon om temaet eller har noen spørsmål besøk Digitalisering av video på http://digitaliseringvideo.blogspot.com

 

Ett Svar til Historien bak digitalisering av video del 1

  1. Johan Blixhavn Mæland 24/07/2011 ved 11:30

    Film er på ingen måte video. I hvertfall ikke slik vi bruker ordet i det norske språk. Det du beskriver her er utviklingen til den første filmen. Videobegrepet kom sammen med videotapen mange 10år senere.

Har du en kommentar?