Nok en æra er over på Old Trafford

Da Sir Alex Ferguson takket for seg i mai 2013 etter å ha sittet i managerstolen siden 1986, sa Manchester United-fansen og tilhengere av britisk fotball farvel til en æra. Da Ryan Giggs holdt avskjedstalen på Old Trafford etter sesongens siste hjemmekamp i mai 2014, var det på mange måter enda en æra over i klubben.

 Ved sesongstart i august var bettingselskap slik som bet365 sikre på at Manchester United ville fortsette i samme spor og være med i gullkampen også i år, selv med David Moyes som manager. 10 måneder senere er sjetteplassen nesten utenfor rekkevidde, Moyes allerede ferdig i klubben og Giggs tok i april over som midlertidig manager til sesongslutt.

40-åringen debuterte for Manchester United allerede i 1991, noe som er æret av klubbens fans med banneret «Tearing you apart since 1991» på Stretford End. Han sa ikke direkte farvel til klubbens fans i talen, siden han tilnærmet garantert vil finne veien tilbake til Old Trafford en gang i fremtiden skulle ha forlate klubben ved sesongslutt.

Men det hele var en seanse der tilskuerne, både på stadion og hjemme i TV-stuene rundt om i verden, fikk en følelsen av at han akkurat hadde spilt sin siste kamp foran hjemmefansen på Old Trafford.

En legende

Med 23 år under beltet nedover venstrekanten på Old Trafford er han den mest dekorerte spilleren i klubbens historie. Skulle 3-1 seieren mot Hull den 6. mai 2014 markere hans siste kamp som fotballspiller, var det hans 963. kamp for klubben.

Ryan Giggs, her i aksjon mot West Ham i 2010. Bilde: Flickr

Ryan Giggs, her i aksjon mot West Ham i 2010. Bilde: Flickr

I spillerkarrieren hans står han med 13 seriemesterskap, fire FA Cup-triumfer, to Champions League-titler, tre Ligacup-pokaler og en turneringsseier hver i Supercup, Interkontinentalcup og FIFA Klubb-VM.

Fremtiden hans er fortsatt usikker, ettersom han ikke har blitt tilbudt en ny spillerkontrakt av klubben og han kommer ikke til å ta over klubben som permanent manager. I det minste ikke med det første.

Giggs har uttalt at han ikke kommer til å spille for noen andre klubber, men han kan flytte på seg for å få nødvendig managererfaring dersom den nye manageren ikke ønsker å ha ham i trenerteamet.

Vidic takket for seg

 I likhet med Giggs holdt også Nemanja Vidic en tale på gressmatten foran Stretford End etter Hull-kampen. Serberen har tilbragt åtte år i Manchester United, men han skal fra neste sesong av spille for Inter i Italia.

Klubbkapteinen er høyt verdsatt i Manchester United, og vil ha store sko å fylle for nestemann som skal lede forsvaret de neste årene.

Selv om Giggs og Vidic har flere forskjellige erfaringer og fartstid i klubben har de, med unntak av Ferguson, de siste årene vært symbolet på Manchester United. Når klubben mister begge to etter samme sesong, kun én sesong etter at Sir Alex Ferguson pensjonerte seg, er enda en ny æra over i klubben. Spesielt når også flere andre rutinerte spillere ventes å finne nye beitemarker.

Klubben vil leve videre

Nye fjes vil i sommer komme inn for å løfte Manchester United tilbake på «gamle» høyder. Der de hører hjemme. Men klubben vil alltid se tilbake på de to æraene som er gått som klubbens «gylne» år.

Manchester United går en usikker fremtid i møte, men mye penger og unggutter som imponerer på banen gjør at klubben vil leve godt også de neste årene, selv om det kanskje ikke blir det samme som under Ferguson eller da Giggs fikk motstandernes backer til å se ut som rundingsbøyer.

Men den 18 år gamle debutanten James Wilson sine to scoringer i 2013/14-sesongens siste kamp på Old Trafford tegnet det perfekte bildet på Manchester United som fotballklubb. Det er alltid nye unggutter som banker på førstelagsdøren og som brenner for den røde drakten. Det ligger i klubbens DNA.

Selv om nok en æra nå ser ut til å være over for denne gang.

Har du en kommentar?