The Grand Budapest Hotel

Tettpakket godtepose fra Wes Anderson. Forbered deg på tonnevis med fryd for øyet, heseblesende tempo og en god del fliring.

Wes Anderson har puslet sammen en historie som henter litt fra overalt, og satt det i rammen av et overklassehotell i den fiktive staten Zubrowka (egentlig en vodka fra polen). Det er Europa på 1930-tallet på godt og vondt, med steinrik fiff som mesker seg i alpene, ispedd en og annen grensekonflikt og politisk uro. Hovedperson er Gustav H, concierge på hotellet som gir filmen dens navn, ypperlig spilt av Ralph Fiennes. Den pertentlige Herr Gustav har ikke bare stålkontroll på de ansatte, han tvinner også de rike og gamle damene som gjester hotellet rundt fingeren. Gustav H’s sans for relativt overmodne, blonde og rike kvinner, fører han og hans trofaste ”lobby boy”, Zero Moustafa, ut i et vanvittig eventyr, med intriger, arveoppgjør og blodig kamp om rikdom. Om filmen har en slags overhengende feeling, er kanskje ”kontrollert galskap” den beste beskrivelsen.

Vi introduseres til bakgrunnen for historien, før det går totalt i spinn med den ene heseblesende scenen etter den andre. Humoren er gjennomført og detaljrikdommen i filmen rett og slett imponerende. Koreografien og klippene sitter utrolig stramt, uten at det blir sterilt på noen måte. Tvert i mot, dette er komikk og fortellerkunst fra øverste hylle. Typisk for Andersons filmer, det serveres en rekke små detaljerte klipp innimellom, som tvinger frem latteren eller flau fnising. Absurde detaljer dukker opp overalt og får en til å ville se filmen både to og tre ganger, sånn for å få med seg alt.

Rollelista er helspekket med kjente fjes som Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swinton (lykke til med å prøve å kjenne henne igjen), Harvey Keitel, Adrian Brody og mange, mange flere. Det er ikke til å komme bort fra at stjernegalleriet må ha hatt det svært så morsomt da de spilte inn filmen. Å se ”bakomfilmen” fra innspillingene ville sannsynligvis vært en sann fornøyelse.

Wes Anderson har tidligere skrevet manus og/eller regissert filmer som Moonrise Kingdom, The Royal Tenenbaums og Den Fantastiske Mikkel Rev. Historien om sjarlatanen Gustav H er utvilsomt den mest gjennomførte til nå, og garantert den morsomste. Man aner at Anderson er inspirert av brødrene Joel og Ethan Coen (The Big Lebowski, Fargo, No Country for Old Men) på flere områder, både i måten han spinner sine historier, og i scenografien. På samme vis har han også evnen til å få med seg utrolig dyktige skuespillere når han skal fortelle sine absurde historier. Liker du Coen-brødrenes filmer, kommer du til å elske denne. The Grand Hotel Budapest lukter det Oscar av, sørg for å få sett den!

Trailer:

Litt mer info fra IMBD

Ett Svar til The Grand Budapest Hotel

  1. Pingback: The Grand Budapest Hotel | Blopp.no

Har du en kommentar?