VM i fotball Brasil 2014

Om få dager sparkes det 20. verdensmesterskapet i fotball i gang i Brasil. Fotballfesten begynner med vertslandet mot Kroatia den 12. juni, og avsluttes med finale på Maracana stadion i Rio den 13. juli. Det blir en hel måned med lav produksjon i de fotballfrelste delene av verden.  I Norge kan vi se samtlige 48 kamper i gruppespillet, samt de 16 i finalespillet, på NRK og TV2. Uten tilleggstid, ekstraomganger og straffesparkavgjørelser, blir det 96 timer fotball, eller 4 hele døgn. Gled deg!

De store favorittene gir seg som regel selv. At land som Spania, Tyskland, Argentina og Nederland ikke skal nå langt, er nærmest utenkelig. Likevel stikker Brasil seg frem som den aller største favoritten. Ikke bare er laget fenomenalt godt, de spiller også på hjemmebane. I tillegg er det verdt å merke seg at et europeisk lag har aldri vunnet VM når det arrangeres i Sør-Amerika. Det motsatte gjelder for søramerikanske lag i Europa, med unntak av da Brasil vant i Sverige i 1958.

Confed.Cup2013Champions Brasil
«Confed.Cup2013Champions» by Tânia Rêgo/ABr – Agência Brasil. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.

Outsiderne i år har også sterke kort på hånda. Frankrike overbeviser i oppkjøringen, blant annet med å ydmyke våre egne spillere 4-0. Italia ser alltid grumsete ut før VM sparkes i gang, men de kan aldri utelukkes. Støvellandet har en egen evne til å prestere som best når det virkelig gjelder. Angrepsrekka til Uruguay, med Edinson Cavani og Luis Suarez, er heller ikke å kimse av. Kniper det om kan de slenge innpå Diego Forlan, som fortsatt viser gode takter, til tross for at han drar litt på årene.

Mange nordmenn håper England endelig skal vinne VM igjen. Det er nok likevel lite sannsynlig at det blir Steven Gerrard som hever pokalen på Maracana stadion. Det har ikke akkurat sprudlet av Roy Hodgsons menn, verken i kvalifiseringen eller i oppkjøringen til VM. Portugal må også nevnes som en potensiell, men lite sannsynlig, outsider til å vinne. Ronaldo kommer garantert til å glimre innimellom, men det blir for tynt rundt verdensstjerna.

Om det skulle dukke opp noen store overraskelser, kan det godt hende at det blir Belgia som står for den aller største. Nesten hele troppen består av stjernespillere som Eden Hazard, Romelo Lukaku, Vincent Kompany, og kanskje verdens beste keeper for øyeblikket, Thibaut Courtois. Når også resten av troppen er stjernespillere, i de beste ligaene i Europa, frister det mange å slenge inn et spill på Belgierne. Laget har hatt en jevn og stø fremgang under trener Marc Wilmots. De er vanskelige å slå og spiller ganske attraktiv og angrepsvillig fotball.

Med kun noen få dager igjen, er det bare å få plassert TV og sofa i rett vinkel, hamstre god drikke og finne fram kupongen. Når pokalen løftes på Maracana stadion i Rio, cirka klokka 23:00 norsk tid, kommer nok mange av oss til å trenge ferie.

Hele sendeskjemaet til VM finner du her:

http://www.tv2.no/2014/05/26/sport/community/fotball-vm/5635071

http://www.altomfotball.no/element.do?cmd=tournament&tournamentId=6300

http://www.fifa.com/worldcup/matches/index.html

Har du en kommentar?